Home / Nu te zien in

Museum Gouda

Chris Lanooy en zijn experimentele glazuren

Chris Lanooy (1881-1948) werkte als zelfstandig keramist van 1907 tot 1919 in Gouda. Hij is bekend om zijn ‘druipende glazuren’, abstracte patronen met kleuren die in elkaar overvloeien.

In zijn Goudse jaren experimenteerde hij volop bij het zoeken naar decoraties, niet op een beschilderde schaal, maar de glazuren moeten de illustratie vormen. Het is een eeuwenoude Japanse en Chineese werkwijze die hij zich aanleerde. De dunne glasachtige glazuurlaag, in kleur of niet, glanzend of mat, beschermt de gebakken klei. Het is een onzekere weg, materiaal, dikte, stooktijd en temperatuur, alles heeft invloed op het eindresultaat.

Gaandeweg krijgt hij meer inzicht en ontwikkelt het stroomglazuren: in de oven stromen kleuren over elkaar of mengen zich, wat verrassende effecten geeft.

Glazuurrecepten worden liefst geheim gehouden, maar door zoektochten en proeven vindt hij een wit tinglazuur met een iriserende glans. Het lusterglazuur (stoken zonder zuurstof in de oven) geeft hem internationaal aanzien. Een mooi effect geven ook zijn in craquelé uitgevoerde werken, soms met ingekleurde barstjes.

De tentoonstelling is nog te zien tot 18 mei 2020.

(met dank aan Jorien Soepboer)