- Bestuur
- Jaarverslag ALV 2023
- Beleidsplan 2024 - 2028
- Historie
- Restauratiefonds
- Vriendenvitrines
- Statuten
- ANBI-info
Beleidsplan Goudse Museumvrienden
Introductie
Voor u ligt het beleidsplan 2024-2028 van de Vereniging van Goudse Museumvrienden. Met dit beleidsplan formuleren we als vereniging onze ambities voor de komende jaren en geven we richting aan de jaarlijks op te stellen activiteitenplannen. Het beleidsplan is tot stand gekomen door gesprekken tussen de bestuursleden tijdens vergaderingen en door betrokken inbreng van de leden. Een enquête onder alle leden en gesprekken tijdens Algemene Ledenvergaderingen, gaven een goed beeld van wat onze circa 400 leden belangrijk vinden. Dat geeft ons energie en ideeën voor activiteiten om onze vereniging te laten bloeien én groeien.
Geschiedenis
Het Stedelijk Museum van Gouda is in 1874 opgericht, door stadstekenaar J.J. Bertelman en predikant J.N. Scheltema. Na een aanvankelijke start in het gebouw van Arti Legi op de Markt, werd de collectie in 1947 gehuisvest in het Catharina Gasthuis. Daar waar de eerste bestandscatalogus uit 1885 nog spreekt van 900 voorwerpen, bezit het huidige Museum Gouda anno 2024 40.000 voorwerpen. In 1955 werd onder leiding van de toenmalige museumdirecteur, Jan Schouten, een eerste aanzet gegeven tot het oprichten van een vereniging van vrijwilligers die zich wilden inzetten voor activiteiten van Museum Gouda. Dit leidde ertoe dat op 16 augustus 1977 een officiële vriendenvereniging werd opgericht: de Vereniging van Goudse Museumvrienden. Doelen en ambities van de Vereniging De algemene doelstelling van de Vereniging van Goudse Museumvrienden is om steun te verlenen aan Museum Gouda. Dit wordt ook door de leden aangegeven als belangrijkste reden om lid te zijn geworden.
Dit doen we op drie manieren: 1. We vervullen een ambassadeursfunctie 2. We dragen bij aan het verrijken en onderhouden van de verzamelingen van Museum Gouda 3. We geven informatie aan onze leden
1. De ambassadeursfunctie
We willen belangstelling kweken voor het museum bij een breed publiek. Ook stimuleren we een zo groot mogelijke betrokkenheid van onze leden. Museumbezoek is hier natuurlijk een belangrijke factor. De leden worden uitgenodigd om meerdere malen per jaar het museum te bezoeken. Rondleidingen en lezingen, maar ook uitnodigingen voor bijzondere tentoonstellingen, kweken interesse en enthousiasme. Vanuit dit enthousiasme stimuleren leden weer anderen om het museum te bezoeken. Ons lidmaatschap van de Nederlandse Federatie van Museumvrienden dient ook het doel om het ambassadeurschap actief in te vullen. Uit het hele land bezoeken leden van andere vriendenverenigingen Museum Gouda, tijdens Vriendencontactdagen. Een ambitie die tijdens de Algemene Ledenvergadering breed omarmd werd, is om het ledenbestand van onze vereniging uit te breiden en om actief te promoten dat onze vereniging nog meer een afspiegeling van de (Goudse) samenleving wordt. Meer diversiteit en mogelijk ook jonge aanwas van het ledenbestand maakt de vereniging toekomstbestendig. Hiertoe verbinden we ons ook aan de diversiteitsdoelen van het museum.
2. Verrijken en onderhouden van verzamelingen
De vereniging draagt bij aan de collectie van het Museum en doet dit op meerdere manieren. • Er is een fonds aanschaf bruiklenen, waarmee werken worden verworven en vervolgens in bruikleen worden gegeven aan het museum • Er is een fonds ondersteuning aankopen, waarmee een bijdrage verstrekt kan worden aan aankopen die het museum al dan niet samen met andere partijen verwerft. • Er is een fonds overige ondersteuning museumcollectie waarmee anderszins (financiëel) bijgedragen kan worden aan de collectie, in de vorm van bijvoorbeeld restauraties van de collectie van het museum of de presentatie daarvan De fondsen van de Vereniging worden gevoed uit contributies, schenkingen, legaten en het goede beheer daarvan. De Vereniging van Goudse Museumvrienden heeft een culturele ANBI-status. Sinds de eerste schenking in 1955 van een tegeltableau, zijn er vele kunstwerken geschonken of in bruikleen gegeven. Sinds de laatste statutenwijziging in 2023 is er voor gekozen om ook middelen te reserveren om aankopen die Museum Gouda doet, al dan niet met andere partijen, mogelijk te maken.
Als criteria voor een bijdrage uit een van de fondsen hanteren we – aansluitend bij het financieel statuut - de volgende: • Aankopen geschieden altijd in overleg met de directie van Museum Gouda • Aankopen dienen te passen binnen de beleidskaders van Museum Gouda. Op dit moment wordt door het museum gewerkt aan een nieuw collectieplan, waarin de focus komt te liggen op Goudse iconen, migratie, religie en vrouwen. Op basis hiervan wil het museum de kerncollecties (Arntzenius, plateel, hedendaags, Goudse geschiedenis en religieuze kunst) uitbreiden. • Een kunstwerk wordt aangeschaft als het tentoongesteld kan worden in het museum. Als het kunstwerk in de Schatkamer of gesloten depot wordt opgeslagen, zal het bij een passende tentoonstelling onderdeel daarvan uitmaken • Indien niet langer voldaan wordt aan deze criteria behouden de Museumvrienden zich het recht voor, om in bruikleen gegeven stukken terug te halen. • Tijdens exposeren wordt vermeld dat het een bruikleen of gift van de Museumvrienden betreft.
3. Het geven van informatie aan onze leden
Om onze leden op de hoogte te houden van tentoonstellingen, lezingen, excursies of andere ontwikkelingen, gebruikt de Vereniging alle middelen die hiervoor praktisch zijn. We hebben een website (www.museumvriendengouda.nl), we geven meerdere malen per jaar een nieuwsbrief uit en we ontwerpen themanummers of flyers als daar aanleiding toe is. Het museum stelt een zichtbare plek beschikbaar voor deze materialen. Ook attendeert het museum haar bezoekers op het bestaan van de Goudse Museumvrienden. Overige activiteiten van de vereniging Zoals bij de ambassadeursfunctie genoemd, organiseren we meerdere lezingen per jaar. Deze lezingen zijn gratis voor leden, maar staan tegen een kleine bijdrage open voor andere geïnteresseerden. Door dit actief te promoten, kunnen we mogelijk nieuwe leden aantrekken. Bij (bijzondere) tentoonstellingen wordt er altijd een gratis rondleiding of lezing voor de leden gegeven. In onderling overleg tussen museum en vrienden wordt een rondleider geregeld.
De Algemene Ledenvergadering wordt minimaal 1x per jaar gehouden in het museum, gekoppeld aan een lezing of andere activiteit en altijd met een onderdeel onderling contact (nazit, borrel o.i.d.).
De Vereniging organiseert jaarlijks een excursie naar interessante locaties in het land, ofwel andere musea ofwel bijzondere plekken. Dit kan in georganiseerd verband zijn, maar aanvullend zijn ook meer gezamenlijke uitstapjes onder eigen regie denkbaar. Oproepen hiertoe kunnen via de nieuwsbrief of mail plaatsvinden. Door dit soort activiteiten stimuleren we ook het verenigingsgevoel en kunnen we potentiële nieuwe leden interesseren. We organiseren regelmatig een vriendencontactdag in Museum Gouda, voor de landelijke museumvrienden. Uiteraard attenderen we onze eigen leden op de vriendencontactdagen bij andere musea.
Ingrediënten voor jaarplan 2024/2025 (dit zal uitgewerkt worden in een apart jaarplan en jaaragenda) • Opstarten digitalisering nieuwsbrief en optie uitzonderingsregel • Nieuwe naamgeving: (Vereniging) Vrienden van Museum Gouda • Vernieuwen website (met evt. nieuwe naam) • Verkennen samenwerking Die Goude bij excursies en andere activiteiten • Onderzoekje jongerenlidmaatschap en jonger ledenbestand • Afstemmen met Museum over thema diversiteit • Nieuwe leden krijgen automatisch de nieuwsbrief van Museum Gouda • Excursie organiseren • 2 lezingen organiseren • Oproep in nieuwsbrief om ‘zelf’ een uitstap te organiseren