Home / Agenda

Museum Gouda tot nadere bericht gesloten.

Kaarslicht

Tot en met 27 maart 2022 is in Museum Gouda de tentoonstelling Kaarslicht te zien. Laat je verwonderen en maak kennis met de wijze waarop kunstenaars uit de Lage Landen, vanaf de zestiende tot en met de negentiende eeuw, met behulp van kaars- en toortslicht een bijzondere sfeer in hun werk weten te suggereren.

Met andere ogen

Opgebouwd uit de vaste collectie is 'Met andere ogen'. De achterliggende gedachte is dat je ogen met veel beelden bestookt worden, maar dat je lang niet alles in je opneemt. Oók in een museum, vaak omdat je maar kort kijkt. Als je aandachtiger bent is er meer te ontdekken. In de tentoonstelling ontdek je hoe je blik wordt beïnvloed als je kijkt vanuit een andere opvatting. 'De vraag is niet waar je naar kijkt, maar wat je ziet.' (Henry D. Thoreau) Deze tentoonstelling draait om aandachtig kijken, waar wordt jouw blik door beïnvloed? En wat gebeurt er als je eens door de ogen van iemand anders kijkt? 'Altaarstukken onder de aandacht'. Het gaat om 16de-eeuwse altaarstukken uit de St.Jan die de beeldenstorm overleefden en 17de-eeuwse die ingaan op huis- en schuilkerken. Met twee nieuw geplaatste informatiezuilen worden goede toelichtingen gegeven.

De dieren van Leen Muller

Het gaat om plastieken en sieraardewerk van Plateelbakkerij Zuid-Holland (PZH). De dierenwereld op vazen of boekensteunen. Leen Muller werkte 38 jaar voor PZH, veel van het werk is door zijn kleizoon Frits Muller aan het museum geschonken. Te zien t.e.m. 29 augustus.

Godfried Schalcken, Lachende jongeman bij kaarslicht (ca. 1700) Particuliere collectie