Home / Activiteiten / Eerdere activiteiten

vriendenbijeenkomst van 23 januari

STILLEVEN EN FONDSEN

De vriendenbijeenkomst op 23 januari was een goed moment om meer te horen over de tentoonstelling Stilleven. Maar vooral om meer te zien, want Stilleven leert je anders kijken. De geplande expositie maakte vooraf niet iedereen enthousiast, “ach ja, zo'n bloemstukje...”

Maar, wat een weelde, hoe weids benaderd door de schilders, er wisselt van alles, de tijd, de plaats, en werkte men in een groep gelijkgestemden of solo. De benadering is minder realistisch, kleurige alledaagse bloemen in diverse stijlen. Er is een werk dat te denken geeft: het tafereel op tafel is mooi, maar door het venster zie je een achtergrond die interessanter is, welke is het stilleven?

Er was een grote opkomst, vooraf gaf conservator Ingmar Reesing een toelichting in thema's op het werk. Het gaat om werk uit eind 19e en 20ste eeuw van Nederlandse en Vlaamse schilders. Door de eerste wereldoorlog zijn enkele Vlamingen in Nederland actief geweest, Domburg was een van die schildersdorpen. Na de toelichting kon de expositie worden bezocht.

De bijeenkomst gaf ook het woord aan Frédérique Brinkerink die zich inzet voor Fondsen & Relaties. Het is museumvrienden bekend dat hun contributie, naast uitnodigingen voor openingen, leidt tot aankopen en restauraties. Dat voegt waarde toe aan de collectie van het museum. Denk niet dat het een luxe is, het is noodzaak. Het museum krijgt nog weinig subsidie waardoor inbreng van Museumvrienden en het Gouds Catharina Gilde steeds belangrijker is geworden.

Frédérique introduceert een nieuwe manier van steunen, de Crabeth Club en Crabeth Club Goud.

Wie zich daarvoor opgeeft wordt tevens museumvriend en wordt uitgenodigd voor een programma met de conservator. Er wordt meer geboden zeker voor Crabeth Club Goud, zie daarvoor museumgouda.nl. De Crabeth Club ga je voor vijf jaar aan en kost €150 per jaar, echter, bij de belastingaangifte is de aftrek hoger dan voor jaarlijkse bijdragen.

Het zou goed zijn als de Crabeth Club veel deelnemers krijgt.

Excursie Vesting Naarden en Singermuseum Laren

22 september 2019

Dank voor Hugo

Op de foto. Hugo voorin in de boot, te midden van genietende Museumvrienden. Zo voelt hij zich helemaal op zijn gemak. Voor hen heeft hij 20 maal met veel plezier de jaarlijkse excursie voorbereid. Wij allen sluiten ons aan bij de dankwoorden die Marjan, namens het bestuur en de museumvrienden, in de bus sprak. Dank, dank, dank!

Singermuseum Laren
Willem Roelofs, Storm polder rond Gouda
Schilderijen grotendeels in bruikleen van Museum Gouda.

Schilderij met koetjes in het midden, is van Jan Hendrik Weissenbruch en destijds door de museumvrienden Gouda in bruikleen gegeven aan Museum Gouda. Nu hangt het weer in bruikleen in Stadsmuseum Woerden

Bernard Blommers

Het bleken van de was.

Weissenbruch

Een mooi maar klein schilderij van koeien in de wei hing altijd boven in het trappenhuis. Het is in langdurig bruikleen van de Museumvrienden. Het werk van Weissenbruch, ‘Koeien in polderweide’, is samen met twee andere werken uitgeleend aan Stadsmuseum Woerden voor de tentoonstelling ‘Het negentiende eeuwse boerenleven in het Groene Hart’.

Koeien in polderweide
Voorzitter Els Scholten overhandigt corry de bijdragen van de museumvrienden. (Foto Carel Zijlstra)
Culemborg, 16 maart 2019
Culemborg, 16 maart 2019
Culemborg, 16 maart 2019
Culemborg, 16 maart 2019
Lezing tentoonstelling Op Scherp. Augustus 2018
Rondleiding door directeur Marc de Beyer voor de museumvrienden, maart 2017
26 maart 2017
museumvrienden gezellig bijeen in de museumtuin, augustus 2017
Excursie naar Culemborg

Ontvangst door de burgemeester van Culemborg Excursie naar Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg 20 september 2010

Excursie museumvrienden naar Deventer, maart 2012
Kinderrondleiding voor museumvrienden, juni 2013

Excursie naar Helmond en Asten

Op zaterdag 23 september 2017 heeft een grote groep Museumvrienden twee locaties bezocht. Eerst werd het EDAH Museum bezocht, dit laat de ontwikkeling zien van de productie, distributie en verkoop van kruidenierswaren van toen naar nu. Vooral oudere bezoekers herkennen veel, zo zag de kruidenierswinkel er vroeger uit. Ook de producten riepen herinneringen op, winkelindelingen en reclames, oude merken maar ook nog bestaande.

Daarna is Museum Klok en Peel bezocht, waar voor de rondleiding is geluncht. Daarna is een groep ‘Klok’ en een groep ‘Peel’ gevormd. Zo kwamen we meer te weten over de grootste verzameling luidklokken ter wereld en over de natuur- en cultuurhistorie van de Peel. Tot slot kon de tuin worden bekeken, met veel natuurhistorische informatie – de flora en fauna – van de Peel.

Een geslaagde dag, het bracht ons op verrassende plekken en we beleefden een gezellige en leerzame dag.

Museumvrienden

Excursie 2017 naar EDAH in Helmond en Klok en Peel in Asten

Helmond

Ontvangst in Museum EDAH

Museum EDAH

uitleg

EDAH

de oude winkel

EDAH

uitleg

Asten

Museum Klok en Peel

Asten

constructie carillion

Asten

klok

ALV 2011 met muzikale bijdrage van fluitist Cees Buskes.
Kraam museumvrienden Stadhuis Gouda, 2012
Vrienden bezoeken Museum Meermanno in Den Haag, April 2015
Vrienden bezoeken Museum Meermanno in Den Haag, April 2015
ALV 2016 met Quatre mains optreden van Jan Hein Boone en Nico Woudstra.
Samenwerking Kunstpunt Gouda en Vereniging van Goudse Museumvrienden. September 2016
Kamerscherm, gerestaureerd met bijdrage van de museumvrienden.