Home / Activiteiten
Beste Vrienden,

De Algemene Ledenvergadering van de Vereniging van Goudse Museumvrienden vond op dinsdag 9 mei 2017 in Museum Gouda plaats. foto bestuur: Gert Jan Jansen

De notulen worden getoond na goedkeuring in de bestuursvergadering begin juni.

Er waren omstandigheden waardoor de Lezing van directeur/bestuurder Marc de Beyer over Religieuze kunst verzet moest worden. Marc de Beyer heeft tijdens de rondleiding van 26 maart j.l. kennis gemaakt met een 60 tal museumvrienden. Hij wil de band met de vrienden graag verstevigen. Hij kiest als onderwerp religieuze kunst, vanuit zijn ervaringen in het Catharijneconvent en nu ook over wat Museum Gouda te bieden heeft. De nieuwe datum van de lezing wordt nog vermeld.

Museumvrienden

Excursie 2016 naar Cannenburch en MORE

Excursie naar Vaassen en Gorssel

Op zaterdag 24 september 2016 vertrokken we al vroeg met een bus vol museumvrienden oostwaarts. In tegenstelling tot vorig jaar hadden we nu bij vertrek al mooi weer. Allereerst hadden we een mooie tocht naar Vaassen, klein stukje over de Veluwe, waar de herfst zich al aankondigde. In het koetshuis van kasteel Cannenburch werden we onthaald met koffie en heerlijk gebak. Hierna kon iedereen op eigen gelegenheid (met audiotour) het hele kasteel en de tuin bezichtigen. Kasteel Cannenburch is een statig 18de eeuws ingericht edelmanshuis, gebouwd op de ruïne van een middeleeuwse burcht door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. Het is prachtig gerestaureerd en er is een schitterende collectie meubels, porselein en schilderijen te bewonderen. Opvallend was o.a. de eetzaal met een deftig gedekte tafel. Heel mooi servies, glas- en zilverwerk. Als je alles uitvoerig wil bekijken is 1,5 uur nog te kort. Na het maken van een groepsfoto bij de bus vertrokken we richting Joppe om daar in het Bosrestaurant de lunch te gebruiken. Het weer was zo mooi dat er in de tuin geluncht kon worden voor wie dat wilde. Smakelijk buffet met voor ieder wat wils. Iets verlaat vertrokken we tenslotte naar Gorssel voor een bezoek aan museum MORE. Dit museum is gebouwd achter het oude gemeentehuis, dat stamt uit 1914. De zakenman Hans Melchers heeft dit in 2012 aangekocht en er een nieuw museum voor Modern Realisme gerealiseerd. In dit museum is een groot gedeelte van de Scheringa-collectie van de DSB Bank, die Melchers verworven heeft, ondergebracht. In de benedenzalen waren o.a. werken van Toorop, Mankes, Willink en Edgar Fernhout te zien. In de bovenzalen was een grote tentoonstelling van Rein Draijer te bewonderen. Iedereen kon op zijn gemak het hele museum doorwandelen. Het was leuk te zien hoe iedereen weer ergens anders van genoot. Op een kleine file na liep de terugtocht voorspoedig en waren we om zes uur weer terug in Gouda, moe maar voldaan. Zo te horen was het voor iedereen weer een zeer geslaagde excursie.

Marjan Pols

Kasteel Cannenburch

te Vaassen

vertrouwd naast Marten van Rossem
interieur Cannenburch
interieur Cannenburch
interieur Cannenburch
Museum MORE

te Gorssel

Groene hart

Rein Draijer (MORE)

Vriendenontmoeting

Op vrijdag 9 september werden circa 70 Museumvrienden en Vrienden van Kunstpuntgouda in Het Ruim van Museum Gouda verrast met een optreden van Marina Meerson, viool, en Joukeline Sizoo, harp. Hun prachtige samenspel sloot fantastisch aan bij de presentatie van tentoonstelling 'Subjectief' door museumdirecteur Gerard de Kleijn. Hij vertelde, soms vol emotie, over de door hem samengestelde tentoonstelling van kunstvoorwerpen die hem aanspreken. De Vrienden kregen een voorbezichtiging van 'zijn' tentoonstelling. 'Subjectief' is te zien in Museum Gouda tot en met 31 december 2016.

Nieuwsbrieven in 2017

Er verschijnen in 2016 vier exemplaren. De verschijningsdata zijn omstreeks:

Nieuwbrief 23 - 25 april

Nieuwbrief 24 - 5 juli

Nieuwbrief 25 - 13 september

Nieuwbrief 26 - 22 november