Home / Activiteiten

vriendenbijeenkomst van 23 januari

STILLEVEN EN FONDSEN

De vriendenbijeenkomst op 23 januari was een goed moment om meer te horen over de tentoonstelling Stilleven. Maar vooral om meer te zien, want Stilleven leert je anders kijken. De geplande expositie maakte vooraf niet iedereen enthousiast, “ach ja, zo'n bloemstukje...”

Maar, wat een weelde, hoe weids benaderd door de schilders, er wisselt van alles, de tijd, de plaats, en werkte men in een groep gelijkgestemden of solo. De benadering is minder realistisch, kleurige alledaagse bloemen in diverse stijlen. Er is een werk dat te denken geeft: het tafereel op tafel is mooi, maar door het venster zie je een achtergrond die interessanter is, welke is het stilleven?

Er was een grote opkomst, vooraf gaf conservator Ingmar Reesing een toelichting in thema's op het werk. Het gaat om werk uit eind 19e en 20ste eeuw van Nederlandse en Vlaamse schilders. Door de eerste wereldoorlog zijn enkele Vlamingen in Nederland actief geweest, Domburg was een van die schildersdorpen. Na de toelichting kon de expositie worden bezocht.

De bijeenkomst gaf ook het woord aan Frédérique Brinkerink die zich inzet voor Fondsen & Relaties. Het is museumvrienden bekend dat hun contributie, naast uitnodigingen voor openingen, leidt tot aankopen en restauraties. Dat voegt waarde toe aan de collectie van het museum. Denk niet dat het een luxe is, het is noodzaak. Het museum krijgt nog weinig subsidie waardoor inbreng van Museumvrienden en het Gouds Catharina Gilde steeds belangrijker is geworden.

Frédérique introduceert een nieuwe manier van steunen, de Crabeth Club en Crabeth Club Goud.

Wie zich daarvoor opgeeft wordt tevens museumvriend en wordt uitgenodigd voor een programma met de conservator. Er wordt meer geboden zeker voor Crabeth Club Goud, zie daarvoor museumgouda.nl. De Crabeth Club ga je voor vijf jaar aan en kost €150 per jaar, echter, bij de belastingaangifte is de aftrek hoger dan voor jaarlijkse bijdragen.

Het zou goed zijn als de Crabeth Club veel deelnemers krijgt.