Home / Activiteiten
Speciale uitnodiging voor Museumvrienden

Vóór de bijzondere tentoonstelling over het werk van Pieter Pourbus – meester-schilder uit Gouda – officieel opende, waren ruim 100 museumvrienden op maandag 19 februari aanwezig voor een uitleg over zijn werk en leven. De toelichting werd gegeven door conservator Josephina de Fouw en museumdirecteur Marc de Beyer.

Activiteiten Vereniging van Goudse museumvrienden

23 mei 19:30 uur Lezing door Marc de Beyer over de tentoonstelling Helmantel, Geloof, Harmonie en Stilte. Aansluitend zal de Algemene Ledenvergadering plaatsvinden. Daarin zal o.a. afscheid genomen worden van penningmeester Willem Verwoerd en zal in zijn plaats Chris Wiggers benoemd worden. De agenda met vergaderstukken ontvangt u begin mei.

Op zaterdag 26 mei vindt de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Federatie van Museumvrienden (NFMV) plaats in Gouda. Ongeveer 70 leden van museumvrienden uit geheel Nederland zijn te gast bij onze vereniging. Een mooie promotie voor Gouda en museum Gouda.

Op zaterdag 22 september kunnen de museumvrienden deelnemen aan de jaarlijkse excursie. Waarschijnlijk zal de bus dan richting Zeeland rijden. Er wordt druk gewerkt aan de voorbereiding ervan. Noteer alvast de datum in uw agenda!

Tentoonstelling FEEST

Excursie Christofle-zilver op 21 april in Zilvermuseum Schoonhoven.

Graag nodigen we de museumvrienden uit om deel te nemen aan een excursie naar de tentoonstelling 'Feest' in het Zilvermuseum in Schoonhoven op zaterdag 21 april 2018. Deze keer geen vriendenlezing omdat er in het kader van de Pourbus-tentoonstelling al diverse lezingen zijn, maar een extra excursie.

Het Zilvermuseum viert feest ter ere van hun 40-jarig bestaan. Zij doen dat met de tentoonstelling FEEST die vanaf 17 april in het museum te bewonderen is. Meer dan 100 unieke stukken uit de historische en hedendaagse collectie van Christofle worden gepresenteerd op een 14 meter lange gedekte tafel. U kunt als het ware zo aanschuiven en genieten van de voorwerpen van bijzondere opdrachtgevers als de Franse koning Lodewijk Filips I, keizer Napoleon III, het Ritz Hotel Parijs, Koningin Elizabeth II. Het Franse juweliershuis Christofle is al meer dan 130 jaar het toonbeeld van luxe en elegantie waar het gaat om zilveren gebruiksvoorwerpen, decoratiestukken en juwelen.

Op zaterdag 21 april wordt u tussen 13:30 en 14:00 uur ontvangen met koffie/thee in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven

Kazerneplein 4
2871 CZ Schoonhoven

Om 14.00 uur start de rondleiding. Er is een lift aanwezig in het museum.

Eenieder gaat op eigen gelegenheid naar Schoonhoven toe. Dat kan met bus 497 van R.net. Om 12:46 uur vertrekt de bus richting Schoonhoven vanaf het station Gouda. (ieder half uur) Uitstaphalte in Schoonhoven is Schoonhoven Noord. Dat kan ook met eigen auto. Als u met de eigen auto gaat, vragen wij u om indien u plek over heeft, een of twee museumvrienden mee te willen nemen. Natuurlijk kunt u met mooi weer ook op de fiets gaan!

Indien u uw museumkaart meeneemt, is de rondleiding gratis voor museumvrienden.

Voor een goed verloop van het geheel, vragen wij u zich aan te melden voor de excursie bij voorkeur per mail museumvriendengouda@gmail.com of telefonisch tel 0182 530905. Vermeld in de mail:

Naam............................................................
 Adres............................................................

Aantal personen...........................................

0 Ik kom met de bus ja / nee
0 Ik kom met de auto en kan ..... personen meenemen
0 Ik heb geen vervoer en wil graag meerijden

naam........................................................... adres........................................................... tel.nr..........................................................

Marjan Pols
Hugo Scholten

Museumvrienden

Excursie 2017 naar EDAH in Helmond en Klok en Peel in Asten

Excursie naar Helmond en Asten

Op zaterdag 23 september 2017 heeft een grote groep Museumvrienden twee locaties bezocht. Eerst werd het EDAH Museum bezocht, dit laat de ontwikkeling zien van de productie, distributie en verkoop van kruidenierswaren van toen naar nu. Vooral oudere bezoekers herkennen veel, zo zag de kruidenierswinkel er vroeger uit. Ook de producten riepen herinneringen op, winkelindelingen en reclames, oude merken maar ook nog bestaande.

Daarna is Museum Klok en Peel bezocht, waar voor de rondleiding is geluncht. Daarna is een groep ‘Klok’ en een groep ‘Peel’ gevormd. Zo kwamen we meer te weten over de grootste verzameling luidklokken ter wereld en over de natuur- en cultuurhistorie van de Peel. Tot slot kon de tuin worden bekeken, met veel natuurhistorische informatie – de flora en fauna – van de Peel.

Een geslaagde dag, het bracht ons op verrassende plekken en we beleefden een gezellige en leerzame dag.

Helmond

Ontvangst in Museum EDAH

Museum EDAH

uitleg

EDAH

de oude winkel

EDAH

uitleg

Asten

Museum Klok en Peel

Asten

constructie carillion

Asten

klok

Het Geheim van de Meester

Op 3 november kunnen de Museumvrienden in de Goudse Schouwburg inzicht te krijgen in de geschiedenis van de schilderkunst. Onder leiding van Jasper Krabbé ging een team van experts op zoek naar de geheimen van o.a. Vermeer, Mondriaan, Van Gogh en Jheronimus Bosch. Nu maakt het meestersatelier plaats voor de theaterzaal en geeft het team van experts antwoord op de vraag: hoe deed de meester het? Onder leiding van Jasper Krabbé ging een team van experts op zoek naar de geheimen van o.a. Vermeer, Mondriaan, Van Gogh en Jheronimus Bosch. Nu maakt het meestersatelier plaats voor de theaterzaal en geeft het team van experts antwoord op de vraag: hoe deed de meester het?

Nieuwsbrieven in 2018

Er verschijnen in 2018 vijf exemplaren. De verschijningsdata zijn omstreeks:

Nieuwbrief 26 - maart

Nieuwbrief 27 - mei

Nieuwbrief 28 - augustus

Nieuwbrief 29 - oktober

Nieuwbrief 30 - december